Ainsham University

PLACE OF STUDY اَللَّهُمَّ نَوِّرْ قَلْبِيْ بِنُوْرِ هِدَايَتِكَ كَمَا نَوَّرْتَ ﭐلأَرْضِ بِنُوْرِ شَمْسِكَ أَبَدًا بِرَحْمَتِكَ يَآ أَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ Terjemahan: “ Ya Allah, terangilah hatiku dengan cahaya petunjuk-Mu sebagaimana Engkau bumi dengan matahari-Mu selama-lamanya, Ya Allah Yang Maha Mengasihani. ”
Read more

teratak kediaman.

"Alangkah indahya sekiranya apartment2 di sini cantik,menawan dan berlif sebegini rupa,but da truth is, mana mungkin akan dijumpai apartment sebegini rupa "
Read more

Penuhilah MAsa LApang dgn sebaiknya.


Read more

[ stereotype life ]

Thursday, August 18, 2016

seorang lelaki

Posted 3:33 PM | Posted by Dr Moki

Simpulan senyuman yg cuba diukir.

Sudah 6 tahun berlalu semenjak dulu,
Menangis meninggalkn ayah ibu,
Merentasi panorama langit biru,
Emosi yang kuat  kian sayu.

Jejak ke Arma menumpang ruang,
meniti hari kemasukan wang,
melihat arab asyik berperang,
ku doakan mereka bertenang.

Rumah bujang di depan gereja,
di kedai ammu,ku beli meja,
Semangat belajar macam nak gila,
berjalan ke kelas melintas kereta.

Solat zuhur di gami Nour,
handset dicuri semasa tidur,
Keranda jenazah disusun atur,
Arab diluar masih bertempur.

Ayam syawerma bersama roti,
Menikmati koshari gembira sekali,
Air paip di cawan besi,
Kutelan menghilangkan pedas berapi.

Musim kelakar namanya Shita,
Berebut mandi berbalut tuala,
Nafas berkabus di subuh buta,
selesai subuh dikejar anjing gila.

Tahun pertama tahun mencuba,
setiap perkara diamati peka,
Hidupnya girang berjiwa remaja,
Dipenuhi ibrah mentaati perintahNYA.

Thursday, June 30, 2011

International Al-Nusrah Day

Posted 9:00 AM | Posted by Dr Moki


International Day of Al-Nusrah in Solidarity With Al-Quds and Palestine
Sgt bertuah dapat menghadiri program ini
quds-conf
Jemputan ke Persidangan Al-Quds (Al-Quds Conference) untuk mendengar ucaptama YABhg. Tun Dr. Mahathir Mohamad.
  • Program: Al-Quds Conference
  • Tarikh: 30 Jun 2011, Khamis
  • Masa: 10.00 pagi
  • Tempat: Al-Azhar Conference Center (ACC)
  • Tetamu Istimewa: YABhg. Tun Dr. Mahathir Mohamad
  • Anjuran: The General Congress for the Support of Al-Quds

Ini sgt hebat
Perbincangan mengenai Al quds dan perbincgnnya



Antara panel2 yg hebat adalah :-
  1. Sheikh al Azhar
  2. Dr Mahathir
  3. Salim Zanoun
  4. dan beberapa org ahli panel yg hebat2


walaupun kurang faham kerena kebykn mereka berhjah dlm bahasa arab
hanya Dr mahathir y berhujah dlm english..



 mereka berbincg perkara yg realistik..
bukanlah perkara yg hnya mndengar khabar2 
yg hebat2 dan seolah2 menbebaskan palestin bleh dilakukan dlm masa yg singkat

antara perkara yg dibincgkn adalah kesatuan dlm islam itu sendiri,
islam itu sendri berpecah seperti sunni,syiah,salafi,wahabi etc
pembunuhan islam sesama islam,pertelingkahan, dan lain
bahkan ada yg masih menolong negara2 zionis

"dan mereka membunuh.
lalu pihak yg dibunuh marah dan membunuh pihak yg membunuh
marah dibalas marah
bunuh dibalas"

~circulating circumference~ 

-sesungguhnya negara islam negara yg kaya
kenapa??
kerana kita dikurniakan minyak

xpi kita kekurng perbincangan
kekurangan plan dan strategy
untuk 1.5 bilion muslim bersatu untuk al-Quds adlh mustahil
xpi sekurng-kurngnya we must support and contribute our dedication and our manwork



-sense of neglectance itu perlu dibuang!!!
 
kenapa ckit negara jer yg amalkn boikot??
kenapa yg laen x ikut sama2 boikot??
kenapa??
leeh??
.

"DAn INI ADALH JALAN JIHAD YG DITINGGALKN UTK KITA"

~renungan bersama~ 

******
Al-Azhar Conference Center (ACC)
dtg seawal pgi,x nak duduk belakang!
ketibaan tetamu dan panel:dri kiri kerusi kosong, salim zanoun,dr mahathir,sheeikh azhar dan sorang lgi...



DR asmah dan sdikt motivasi tntg medcine
yg macam kain serban tue dh habis,nie je yg tggl
sheikh ini sdg berhujah tentg kiblatain
 (masa nie student2 yg laen cbuk menngu idola mereka di pintu masuk ntuk pulang)

bersame  KU al-irsyad ahaha XD
*peace no war*



Wednesday, June 29, 2011

N8 blue --->tolong bgi seribu manfaat !

Posted 5:24 AM | Posted by Dr Moki

"semoge saya celik IT sikit"




BIRU juga pilihan yg dipilih
el SARAG MALL 9.20 MALAM


sbb nk beli,
Camera 12 mp-sgt clear dan cantik
bleh blaja panorama etc
Word,Power point-bleh bace kat hp, xperlu bukak laptop
USB port_bleh cucuk pendrive hardisk trus.bleh bace
ade Adobe PDF reader
bleh masuk lcd tv trus berkabel

byk Apps menarik,QURANpockt yg sgt2berguna
buat vid Medicophilic gune N8 juga,dpt no 3
N membuatkan dri sistematik,tersusun ckit dan lebih berhati2



gps free yg sgt menbantu nk explore tempat2 kt cairo nie

MOGA  X MEMBUANG MASA  BERFAEDAH
MOGA DPT RAKAM KENANGAN2 INDAH


new symbian N8
it's not the technology
it's  WHAT n YOU do with it

video promN8



others promo video yg smart2

yg nie camera dgn video HD N8



n9 dh keluar dh x berminat lgi ntuk bli mende yg canggih mangih lgi dah..nie pun dh pening2
xpi value hp Xpress Music lame jauh lebih tggi..kenapa??
sebb tue hadiah spm
 kak liya belanja
jauh lgi berharga



exam physio makain dekat lgi seminggu lebih jer lgi....aku xpatut online dah patutnya....jumpa lgi selepas abis final..
doakan saya berjaya bersame rakan2...

Tuesday, June 28, 2011

" pgi2 jln2 nk pergi mnuntut ilmu "

Posted 8:28 PM | Posted by Dr Moki

------ MELANCHOLIC-------- 

menurut kamus google;

  1. berasa atau memperlihatkan perasaan sedih atau dukacita (berkenaan (dengan) perasaan, wajah seseorang, dan sebagainya), dukacita, sugul
  2. bernada sedih (hiba) dan mengharukan (berkenaan (dengan) cerita, sajak, dan sebagainya
****
 faktanya~~

laluan ini bukanlah laluan yg pnjg
laluan ini bukanlah laluan gelap
laluan ini bukanlah laluan yg sunyi
which full wit sorrow
cume..


sedih
terasa sedih


bayangkan...betapa gmbira pun ..walaupun pada; hri  besday 
hari yg dlm hati ade taman
hari yg  langkah terasa ringan sekalipun

pasti kesedihan itu muncul

itulah jalan saya nk pergi University hari2


this street tought me on how to be humble
this street show me the reality of life of people which is much more harder than me..
 kebykn mereka org susah,kebykan mereka org islam,kebykn mereka warga2 emas,
dan mereka mempunyai zuriat yg ramai
mereka tidur di kaki lima jln , kiri dan kanan
beralaskn 'lihaf'=toto,dan tikar bersame anak2 mereka,mengharuhi saat suka duka bersame mnnggu ahli keluarga mereka di dlm hospital di rawat..

tringat mase dulu2 adik masuk ICU dulu,sendri pun tggu ahli parents sendri..dpt tahu adik masih hidup pun rase gembire,kenape?? die satu2 nyer adik yg saya ada.walauun jarak umur kami 9 thun..ahah

 kisah lorong...

lorong ini diapit oleh hospital kesihatn
hospital al-tuful (kanak2/pediatrics)
kolej dentistry dan kolej jururawat(mumarridah)

hampir setiap hari melihat  golongan ibu dan bapa menangis
mereka yg jln terenjut2,kebykn mereka mngalami lurching gait,N some of the waddling gait
diri hanya mampu memerhati,dan mendoakan mereka,xpi kerap juga  lupa...

kenapa..??sndri pun x tahu...


mereka yg meminta N mghrpkn bantuan sgt ramai
brg sesape yg pki kut putih,anda akn sentiase ditanya tntg ubat2 yg patut mereka ambil
so kuar kuliah xpyh pki bju putih tue,ilmu xcukup lgi..


peluang:
setiap hari  berpeluang bersolat jenazah..
dulu takut tgk jenazah,jenazah saudara pun takut,
first tyme nk pgg cadaver dkt lab pun takut
segala2 nya takut

kenapa..?? sndri pun x tahu...

ckit2 x tahu..
 bile nk tahu.....
itu pun saya x tahu...

apa2 un..bak kata haido 
tue lumrah..kita kan tgh blaja lgi

 
mereka menuggu  yg tersayang




lorong nie x gelap..cume camera x cukup pencahayaan
suasana seawal pgi,dh mula penuh, class pun x mula lgi
alhmdullah,smpi ke kuliah...
cara nk mnghilangkn kesedihan,dan strees blaja x phm2 maselecture tdi...MAKAN!
blik lalu jln tu lgi..dan kalau nasib baik,depan rumah ader tunjuk perasaan..
nk merasa adventure,so join skali.
nie tunjuk perasaan dpn cathedral st markos masa isu Kamela Shehata




wokeh...mood exam dh dtg blik....
doakan segalaye dipermudahkan ntuk saya dan rakan2


sekian


kepade mereka yg nk ke mesir dan terbaca post ni,x perlu takut mungkin dsndri yg terlbh sensitive,nie bru namanyer adventure,nie mase dh dekat revolusi,skrng InsyaAllah aman,yg suasana dekat lorong tue,dekat malaysia pun ada juga,suasana dekat hospiatal awam mmg macam nielah..jgnlah hrpkn suasana gesundheit institue dr patches adam.


Saturday, November 20, 2010

Selamat Hari raya Aidiladha QuRBan

Posted 1:32 AM | Posted by Dr Moki

"AidilAdha or EidAdha or Eiduladha"
which one??
ngee~~


SElamat HAri RAya EidilADha
SEmoGA Segale PEngorbanan Yg dilakukan meNDAPAT 
kEREDhaaanNya..

selamt sekor kambg disembelih
selamt sekor kmbg dilapah
dan
tanganku terketar-ketar...
nganganga~~=D




"SELAMAT MENYAMBUT EIDILADHA"



p/s=Exam dh Dkat!!!wish me luck N i wish your luck
insyaallah...

status=  ['i'm still under some research...]


wasslm

Tuesday, November 16, 2010

6 1/2 years....

Posted 10:55 AM | Posted by Dr Moki

bismillahirrahmannirahim....



genap sebulan lebey di egypt,13 jam perjalnan,bersame all doc 2 be...meninggalkn malaysia dgn ragu2, am i fit enough to be a medical student.yet,a doc to be....



***

asalnya

i've done lots of plan for my life

plan A;Meteorology,University of Melbourne,Australia
plan B;Geophysics/Geology,Australia
plan C;Maritime,Russia
plan D;Architecture[place unknown]
plan E;Engineering,Japan
plan F;Medic,[place unknown]

plan V;Business



tue sumer impian zaman spm dan zaman aim high to score in spm,impian di buat sejurus slps dimotivatekan oleh sseorng semase mengikuti special motivation for 21 students while in vacation .
TQ,uncle...U words will always be kept in ma mind...

pernah dgr x...kite rase seronok doing what we love, so buat lah aper yg anda suka,

semestinye plan A merupkn sesuatu yg dijadikan pendorng..lots of book i've have study baut that..
from A to Z..hehe..all the processes,climate,mchine,calculations,and so on....

plan B,same with A,just work with stone and soil(non living things) N some journeys travelling around da world where ther is a oil, magma......(i loikee..)

plan C,work  with ocean N be  a Captain ...and has MA own ship..( i love doing this stuff)

plan D,mmg minat semenjak zaman kanaak2 lagi...suke lukis2...

plan E;kagum dgn jepun,mantan pm pun buat dasr pndg ke timur based on japan..(y)???dan dh lps exam  international jpn JLPT 4,so xkan nk bazirkn..++.tech latest N smart..impress

plan F;minat BIo...    suke care cikgu ajar,impress dan sungguh kagum dgn ciptaan Allah swt,dan ader srg  doc bg dorongan and challenge me to become like him,...(xpi ader prob...insyallah dpt diatasi...phobia 
boleh diatasi)


plan V ...laen cter..


susah nak decide...sgt3 susah nak decide..akhirnyer istikharah adalah jln terbaik


***

"kita hanya mampu merancang,namun Allah yang akan menentukannya"

tiada lagi ragu2...kuatkan langkah 
tabahkan hati,dan jangan merungut...

N be positive...


alhamdulillah...
setakat nie..semua urusan dipermudahkan oleh Allah...
moge2,di ardun al kinanah ini,dapat memperbaik akhlak diri,budi pekerti 




insyaallah...


bru la rase erti hidup berdikari sikit...
x sangke..umur still 17 xpi dh duk perantauan...
dan semesstinyer..
there is abaut 6 years and some months left
for me,friends to live with in this windy N dusty city..


now..i'm following my plan F..
medicine,cairo
AIN SHAMS UNIVERSITY


insyallah...
i'm a doc to be...
a surgeon to be...
in ENT









p/s..seronok kan tgk langitt!!!=D


hati tng melihat langit...










          




Friday, October 8, 2010

an oldie song~~

Posted 10:46 AM | Posted by Dr Moki



"No Promises"
Hey baby, when we are together, doing things that we love.
Every time you're near I feel like I’m in heaven, feeling high
I don’t want to let go, girl.
I just need you to know girl.
I don’t wanna run away, baby you’re the one I need tonight,
No promises.
Baby, now I need to hold you tight, I just wanna die in your arms
Here tonight
Hey baby, when we are together, doing things that we love.
Everytime you're near I feel like I’m in heaven, feeling high
I don’t want to let go, girl.
I just need you to know girl.
I don’t wanna run away, baby you’re the one I need tonight,
No promises.
Baby, now I need to hold you tight, I just wanna die in your arms
I don’t want to run away, I want to stay forever, through Time and Time..
No promises
I don’t wanna run away, I don’t wanna be alone
No Promises
Baby, now I need to hold you tight, now and forever my love
No promises
I don’t wanna run away, baby you’re the one I need tonight,
No promises.
Baby, now I need to hold you tight, I just wanna die in your arms
I don’t wanna run away, baby you’re the one I need tonight,
No promises.
Baby, now I need to hold you tight, I just wanna die in your arms
Here tonight. 




video



lagu best ssepanjag zaman....ahaks~~mungkin





Tuesday, October 5, 2010

in progressssss.......

Posted 12:35 PM | Posted by Dr Moki

---------------------------------------------------------------------
super blog in making....hope so...
TQ~~

Friday, September 3, 2010

INTEC MEG-4

Posted 1:46 AM | Posted by Dr Moki





"It takes a minute to have a crush on someone, an hour to like someone, and a day to fall in love with someone, but it takes a lifetime to forget someone. -"




..-assalamualaikum....


Wednesday, September 1, 2010

if i'm in love.....

Posted 6:46 PM | Posted by Dr Moki


assalmualaikum~


post kali nie agak berbunge2 dan bukanlah dipostkn utk mnnjukn dri ini seorg yg berbunge2( ohh tidak sama skali),sekadar mmberi pringtn~~......






bismillahirrahmannirrahim.....



ya Allah...jika aku jatuh cinta,
cintakanlah aku pd seseorang
yang melabuhkan cintanya padamu.
agar bertambah kekuatan untuk menyintaiMu

ya muhaimin,jika aku jatuh hati,
izinkan aku menyentuh hati seseorang yg tertaut padamu,
agar tidak terjatuh aku dlm jurang cinta nafsu...,

Ya Rabbana,jika aku jatuh hati,
jagalah hatiku padanya
agar tidak berpaling darpd hatiMu...

Ya Rabbul Izzati,
jika aku rindu,
rindukanlah aku pd seseorang yg merindui syahid di jalanMu

Ya Allah,jika aku menikmati cinta kekasihmu,
jgnlah kenikmatan itu,melebihi kenikmatan indahnya
bermunajat di sepertiga malam terakhirMu...

Ya Allah,jika aku jatuh hati pada kekasihmu,
jgn biarkan aku bertatih dan jatuh dlm perjalanan pnjg
menyeru manusia kepadamu....

Ya Allah,
jika kau halalkan aku merindui kekasihMu,
jgn biarkan aku melampaui batas sehingga,
melupakan aku pada cinta hakiki
dan rindu abadi hanya kepadaMu

Amin....


this is da video...


video




apepun...post ini bukanlah untuk mnnjukan bahawe saya seorg yg gatal untuk berkahwin mahupu suda bersedia untuk berkecimpung dlm bdg2 semikian,diingatkan,blaja medic bukanlah bdg yg bleh maen2...kene concentrate dan independent,so bab2 kehidupn cam nie lambt lgi tuk difikirkn,cukuplah sekadar mmberi pringtn pade dri sendri dan kepade rakan2 yg dilihat semakin xcite mangenai berkahwin semas blaja ,terutamenyer stuent2 overseas nie..kalo mls camner pun,bile dgr cter2 senior kawin,trus hidup N xcted,,apekah?????blaja pun baru mule....hahahaha,kejarlah cita-cita dulu seblum mngjr cinta....

dan ingt lah juge....
.
."lelaki2 yang baik adalah untuk wanita2 yg baik,dan wanita2 yg baik adalh untuk lelaki yg baik"


so kalo anda  merupkn seorg kutu rayau lagi rosak akhlaknyer,jgnlah mngharp untuk ndptkn seorng puteri yg tggi budi pekerti lgi sopan santun..ahaks~~and vice versa!!

quote ini berdasarkan firman Allah yang bermaksud: 


Perempuan-perempuan yang keji untuk laki-laki yang keji dan laki-laki yang keji untuk perempuan-perempuan yang keji. Sedangkan perempuan-perempuan yang baik untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik.
 [Surah al-Nur, ayat 26]


p/s...for my friends..kalo kawen ajak,kalo x ajk..mmgla...  for egyptian doc to be...we still have 6 N half year to live in this dusty city(N it is such a long tyme)anything could happen...so if one of you've getting married,dont hesitate to inform us...oaky~~


sekian~~